8 Şubat 2016 Pazartesi


OZBEK PILAVI


Gerekli malzemeler:
1. 500 gr et- kuşbaşı doğruyoruz.
2. 500 gr havuç- saman şeklinde doğruyoruz.
3. 2 orta boy soğan- iri halkalar halinde doğruyoruz.
4. 300 gr nohut önceden ıslatın.
5. 1 kg pirinç- mümkün olduğunca baldo pirinç kullanmaya çalışın, daha önce
kullandığınız bir pirinç türü olması çok önemli, çünkü pirincin az ya da çok su
çektiğini daha iyi bilirsiniz.
6. 1 su bardağı (200 ml) yağ (daha az yağlı olmasını isterseniz, yağı azaltabilirsiniz,
ama Özbek pilavı yağlı oluyor)
7. 1 kaşık tuz. Tuzu isteğe göre az ya da çok koyabilirsiniz.
8. Kimyon.

Hazırlanması:
1.Kızmış yağda iri halkalar şeklinde doğranmış soğanları kavuruyoruz, iyice
pembeleştikten sonra kuşbaşı doğranmış etlerimizi atıp, onları da iyice suyunu
verip, çekene kadar kavuruyoruz. Sırasıyla saman şeklinde doğranmış havuçlarımızı
ekliyoruz, yaklaşık 15 dakika kadar kavuruyoruz, isterseniz tencerenin kapağını
kapatın. Havucumuz yumuşadıktan sonra, suyunu koyma zamanı gelmiştir. Önce
bir gün önceden ıslatılmış nohutlarımızı tencereye koyuyoruz, peşinden kaynamış
suyumuzu ekliyoruz. Tuzunu atıyoruz.
2. Pilavımızın suyunu koyduktan sonra, kaynamış su olduğu için hemen malzemeler
kaynamaya başlar, altını kısıyoruz ve kapağını biraz açık bırakmış halde yaklaşık
25-30 dakika kaynatıyoruz. Bu zaman içerisinde etimiz sertte olsa pişecek, pilavın
malzemeleri birbiriyle özleşecek.
3. Artık pilavımızı demleme aşamasına geçebiliriz. Önce ıslatılmış pirincimizi güzelce
yıkıyoruz, iyice süzün, soğuk suyu kalmasın, bu pilavın lapa olmasına neden olabilir
çünkü. Ateşimizin altını açalım ki, hemen kaynamaya başlasın, üzerine pirinçleri
ekledikten sonra hemen kaynayıp çıkması pilavın lapa olmamasını, pirinçlerin
hepsinin güzelce pişmesini sağlar. Yıkanmış, süzülmüş pirinçleri dümdüz yayıyoruz,
resimde gördüğünüz gibi kevgirin yarısına kadar kaynamış su koyuyoruz, pirinçlerinin
üzerinden yaklaşık 1sm kadar su geçmesi lazım. Ya da siz daha önce bu pirinçten
kullanmışsanız, ne kadar su çekeceğini iyi biliyorsunuzdur, o kadar koyun. Suyunun
az olması o kadar kötü bir durum değil, çünkü pilav çektikçe siz kaynamış su
ekleyebilirsiniz, onun için yanınızda kaynamış su her zaman hazır dursun

4. Pilavımızın suyunu koyduktan sonra, kaynayarak tencerenin her yerinden eşit şekilde
yuvarlaklar oluşturmasını sağlamamız lazım. Ben kaşığın tersinden delikler açıyorum
ve eşit kaynamasını sağlıyorum. Eşit kaynama aşamasında ateşimiz yüksekti, artık orta
ateşe alabiliriz. Çünkü pilav suyunu yavaş yavaş çekmesi, pirincin pişmesi önemli. Bu
arada siz pilavınızın tuzuna bakabilirsiniz. Azsa ekleyebilirsiniz.
5. Burada söylemem gereken bir şey var- Özbek pilavı pişerken kapak hiç örtülmez, en
azından Andican usulünde.
6. Pilavımızın suyunu iyice çektiğinden emin olduktan sonra, artık pirinçlerini yavaşça
kubbe haline getirebiliriz. Biz pirincin suyunu tamamen çektiğini öğrenmek için
kevgirle pirince vururuz, biraz yansımalı “güm güm” sesi geldikten sonra kubbe haline
getiririz. Tabii ki bu zamanla öğrenilir, değil mi?

7. Pilavımızı kubbe haline getirdikten sonra, artık üzerine kimyon serpebiliriz,
kimyonun öğütülmemişini bulursanız, nurun ala nur, olur. Özbeklerde kimyon çok
önemli baharattır, pilav ünlü olduğu için, kimyon da ün almış haliyle. Siz kimyon
severseniz kullanın, isteğe bağlı. Pilavın kapağını örttükten sonra ateşi iyice kısıyoruz
ve 10 dakika kadar kısık ateşte tutuyoruz. 10 dakikadan sonra hemen açmayın, yine
en az 10 dakika dursun. Daha sonra tencereyi ben geniş bir kaba döküyorum, içindeki
malzemeleri birbirine güzelce karışsın, diye, ama Semerkant usulü pilavda en alta
pirinç, üstüne havuç, en üstüne de et konur. Geniş kaba döktükten sonra da dikkatlice
karıştırın, pirinçler ezilmesin. Sonra tabağa koyup servis edebilirsiniz.
8. Pilavın yanında turşu, yoğurt, domates ve taze soğanlı salata ve Özbeklerin
vazgeçilmezi – yeşil çay güzel gider. Afiyet olsun.
Önemli notlar:
• Özbek pilavı için geniş ve alçak tencere seçmeye çalışın, derin ve dar tencerede pilav
ezilir ve lapa olma ihtimali yüksek. Teflon tenceredense çelik tencerede daha lezzetli
ve sağlıklı olur. Özbek pilavı bizim oralarda kara kazanlarda, odun ateşinde yapılır,
tencerenin maddesi pirincin güzel, sağlıklı pişmesi için çok önemli.
• Özbek pilavını misafir için hazırlıyorsanız erkenden suyunu koyma aşamasına kadar
hazırlayıp, 30 dakika kaynattıktan sonra altını söndürüp, misafiriniz gelip, yemek
yemesine 40 dakika kala ateşi yeniden açıp, demleyebilirsiniz. İçindeki malzemeler
ezilmez, tam tersine daha da lezzetli olur.
• Havucun saman şeklinde olması pilavın lezzeti için çok önemlidir, rendelenmiş
havuçtan lezzetli pilav olmaz, sakın rendelemeyin. Havuçları zamanınız olunca
saman şeklinde doğrayıp, örtülü şekilde buzdolabına koyabilirsiniz. 2-3 gün içinde
tüketmeniz lazım.
• Soğanın tadı pilavda kesinlikle belli olmuyor, soğan zaten eriyip gidiyor, sadece pilava
lezzet katıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder