18 Şubat 2016 Perşembe

KELLE PACA
Koyun başını, ayaklarını kürede veya tendirde (kil fırın) ateş üzerinde ateşe tutmakla  bıçakla  kaşıyıp temizlemek, tırnaklarını çıkarmak ve ikiye parçalamak gerekir. Koyunun karnı kaynar suda kaynatılmakla temizlenir. Sonra kafatası kemiğini yararak beynini açıyor,  dilini  dibinden  kesip  alıyor, kafatasının her yarısını 3-4 bölüme bölüyorlar. Temizlenmiş ve yıkanmış karnı kaynar suda kaynatıb iç tarafını bıçakla kaşıyıp 30-40 gr 'lık  parçalara  kesiyorlar. Baş ve ayağı,  karnı iyi  yıkayıp tencereye topluyor ve üzerine soğuk su döküp 3-5 saat suda  saklıyor.  Sonra suyunu  atıyor, üzerine yeniden soğuk su döküp tuzsuz olarak, zayıf ateşte 6-7 saat bişirirler. Kaynaması gibi köpüğü sık sık topluyorlar. Et bişdikden sonra baş ve  ayak kemikleri çıkarılıp atılır.  Sonuna  yakın tencereye 1-2 küçük kuru soğan, azıcık tuz atılır. Baş ayak hazır olduğunda onu kaselerde  kaynar halde sofraya veriyorlar. Yanına dövülmüş sarımsak, sirke ve tuz koyarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder